5 tipuri de piatra naturala utilizate in amenajari interioare si exterioare

Categorii:

5 tipuri de piatra naturala utilizate in amenajari interioare si exterioare

5 tipuri de piatra naturala utilizate in amenajari interioare si exterioare: marmura, granit, travertin, ardezie, calcar, pietris decorativ.

Marmura este o piatra naturala care aduce un plus de stil si eleganta proiectului tau. Aspectul si usurinta in intretinere o fac o alegere populara pentru blaturi de bucatarie si baie, pardoseli, foisoare, seminee, dusuri si cazi de baie. Se preteaza cu succes atat amenajarii unui apartament sau a unei case, cat si pentru amenajarea unui magazin, unui sediu comercial. Marmura creeaza o atmosfera moderna si chiar de lux incaperii.

lastra granit si marmura

Cea mai obisnuita culoare pentru marmura este albul, insa marmura poate fi gasita intr-o gama de culori diversa, aspect ce se datoreaza impuritatilor continute: rosu de la sarurile de fier, maro de la cele de mangan, cenusiu de la grafit.  

In Romania, cea mai importanta sursa de marmura este zacamantul de la Ruschita (marmura de Ruschita), iar Carrara, oras din Italia, este faimos pentru marmura alba extrasa.

Aspectul ceros caracteristic marmurei albe da “viata” sculpturilor, motiv pentru care multi sculptori preferau si prefera înca marmura pentru sculpturi, obiecte de arta si monumente.

coperta trepte interioare

Granitul este disponibil intr-o gama de culori variata, iar durabilitatea acestuia il face ideal pentru blaturi de bucatarie si suprafete intens folosite, precum scari si pardoseli.

bucatarii cu stil (3)

 Datorita duritatii si rezistentei la erodare si intemperii, granitul mai este folosit adesea si pentru:  pavarea strazilor, bordurii trotuarelor, acoperirea peretilor exteriori ai cladirilor,  în gradini la fantani sau pavaj, sculpturi si memoriale, podele în cladiri comerciale sau institutii publice.

aeroport4

trepte interioare combinatii

Granitul ofera o suprafata impenetrabila si, de obicei, nu este afectat de acid citric, cafea, ceai, alcool sau vin. Este aproape imposibil sa il zgarii, fiind o alegere perfecta atat pentru amenajari interioare, cat si exterioare. Cu o intretinere corespunzatoare te poti bucura de el o viata intreaga.

Culoarea granitului variaza de la gri deschis pana la albastrui, verde, rosu, negru.

Travertinul este una dintre cele mai populare pietre naturale pentru amenajarile interioare si exterioare. Este uneori cunoscut si sub numele de travertin limestone. Aceasta piatra naturala este durabila, se intretine foarte usor, este ieftina, ecologica si se gaseste in culori si tonuri calde, precum galbui si maro-brun.

amenajari cu piatra scapitata (4)

travertin

Romanii au exploatat indelung depozite de travertin pentru constructia de temple, apeducte, monumente, complexe balneare si amfiteatre precum Colosseum, cea mai mare cladire din lume construita din travertin.

Travertinul ramane una dintre cele mai populare alegeri pentru pavaje si poteci de gradina, fatade, placari pereti si podele. Travertinul este ideal pentru podele in zone cu clima calda, deoarece nu conduce caldura si se simte rece la atingere.

Calcarul este folosit pe scara larga ca piatra de constructie. Cele mai populare utilizari ale calcarului sunt blaturile, pardoselile, placarea peretilor interiori si exteriori si pavajele exterioare. Calcarul este un material extrem de versatil. Acesta poate fi modelat pentru crea elemente decorative uimitoare. Deoarece este un material abundent, calcarul este un material relativ ieftin.

Ardezia este un material popular pentru amenajarea pardoselilor, precum si pentru crearea blaturilor de bucatarie, ramelor de semineu si pentru placarea meselor. Nu are nevoie de o intretinere riguroasa, deoarece este un material non-poros, care absoarbe foarte putina umiditate. Acesta este un material mai scump, dar poate adauga valoare proiectului tau pe termen lung.

Pietrisul decorativ este folosit in general pentru amenajarea gradinilor, curtilor sau trotuarelor. Un produs versatil, care imbina efectul estetic al pietrei naturale cu utilitatea oricarui material de pavaj. Cu ajutorul pietrisului decorativ, vei putea crea, fara investitii costisitoare, amenajari elegante, uniforme, usor de integrat atat in arhitectura rustica, cat si in cea moderna.

piatra si pietris decorativ (1)

Surse imagini: VINCA Bacau – Marmura, Granit, Piatra naturala, Travertin

Leave a Reply